Peeter Kard, Aeduba, 1992

Raamat sarjast Koduaed ja köök Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks. Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla. Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud. Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad. Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Raamatu autoriks on Peeter Kard kasutatud raamatud pealkirjaga Aeduba on raamat kirjastuselt aastast 1992

mille on kirjutanud Peeter Kard antud 1992 aasta raamat Aeduba on Peeter Kard oluline teos, kasutatud raamatute hulgas. Siin saad osta uusi ja kasutatud raamatuid veebipoest vanaraamat.ee vaata ka uute ja vanade raamatute nimistut Peeter Kard, Aeduba vanaraamat.ee raamatupood Peeter Kard, Aeduba
vaata plaate reklaam
Raamatu otsing
raamatRaamat "Aeduba",
teema: Kokaraamatud

Aeduba
Pealkiri: Aeduba
Autor(id): Peeter Kard

Kirjastus:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel

ISBN:
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök


Seisukord: pisut määrdunud kaaned, sisu olemas ja korralik
Mõõdud:
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega


Sisu:
Raamat sarjast Koduaed ja köök

Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks.
Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla.
Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud.
Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad.
Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Hind: 1,50 EUR
Teema Kokaraamatud alla viimati lisatud:

Koostanud: Tiina Trolla; Toimetanud: Ave Lepik, 101 argirooga. Lihtsalt, soodsalt, maitsvalt, Presshouse, 2006, hind: 9,00 eurot
Merrit Kiho, Siiri Kirikal, Kaili Maide ja Lia Virkus, Tšilli - päike või saatan? Kuum raamat tšillidest. Retseptid ja kasvatusnõuanded, Ajakirjade Kirjastus, 2014, hind: 13,00 eurot
Arja Lindstedt, Parimad salatid, Sinisukk, 1997, hind: 11,00 eurot
Hilda Ottenson, Hoidised, Valgus, 1983, hind: 3,00 eurot
Linda Petti, Kokaraamat poissmeestele, 1991, hind: 3,00 eurot
J. Lindpere, Makaronitoidud, Valgus, 1970, hind: 1,30 eurot
Kadri Kroon, Eesti memmede varjatud saladused. Retsepte minu lapsepõlvest. The Best Kept Secrets of Estonian Grannies. Recipes from my Childhood, Ajakirjade Kirjastus, 2009, hind: 26,00 eurot
Kaia-Kaire Hunt, Koduleivaraamat. Leiva saamise ja tegemise lugu koos retseptidega, Pilgrim, 2009, hind: 19,00 eurot
Epp Mihkels, Poodi kalale, Ajakirjade Kirjastus, 2010, hind: 17,00 eurot
Tiina Nuuter, Uhhaa Lohusalu moodi. Kalatoidud, Maalehe Raamat, 1999, hind: 7,00 eurot
koostaja Maire Suitsu, Sõbranna kokaraamat, Ajakirjade Kirjastus, 2001, hind: 3,50 eurot
Anne Wilson, Klassikalised mereannid, Koolibri, 2008, hind: 4,00 eurot
Maire Suitsu, Lia Virkus, Marjaraamat. Koogid, hoidised, magustoidud, AS Ajakirjade Kirjastus, 2006, hind: 11,00 eurot
Toivo Niiberg, Priit Põldma, Aia- ja metsasaaduste säilitamine. Hapendamine, Maalehe Raamat, 1997, hind: 4,00 eurot
Mai Maser, Kogu pere toiduraamat. 125 päevamenüüd ja 280 retsepti, Ühinenud Ajakirjad, 2013, hind: 14,00 eurot
Peeter Kard, Ungari köök, Varrak, 1994, hind: 7,50 eurot
Olga Kesk, Magustoidud, Loodus, 1938, hind: 11,00 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid, Valgus, 1983, hind: 5,00 eurot
O. Kask (koostaja), Kokakunst, 1993, hind: 6,00 eurot
Toimetanud: Sarah Ainley, Lembi Kaasik, 450 retsepti kogu maailmast, Varrak, 2008, hind: 9,00 eurot
Peeter Kard, Salateid ja suupisteid, Varrak, 1991, hind: 3,00 eurot
Anne Wilson, Tuntumad klassikalised koogid, Koolibri, 2008, hind: 5,00 eurot
Marja Järvelin, Kartuliraamat. Sada hõrgutavat kartulitoitu igale maitsele, AS Kodukiri, 1994, hind: 3,20 eurot
Laine Remmelgas, Räimetoidud, Valgus, 1989, hind: 2,20 eurot
Koostanud Hillar Silland, Toidukaupade säilitamise ja realiseerimise tähtajad ning hoiutingimused, Eesti Tarbijate Kooperatiivide Vabariiklik Liit, 1983, hind: 3,00 eurot


Teema Kokaraamatud all on 1184 raamatut, vaata täielikku loendit lähemalt selle lingi kaudu!

Vanaraamat  |   E-post   |   © vanaraamat, Biblio OÜ, 2008-2017 |   Biblio OÜ Lai valik uusi ja kasutatud raamatuid, noote ja vinüülplaate Tlf:(372) 734 1901