Teema: Kokaraamatud
Pealkiri:
TomatAutor(id): Peeter Kard
Kirjastus:
Linn:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök
Seisukord: normaalses korras raamat
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega
Sisu:
RAAMAT ASUB LAOS, SAADAVAL 1-3 PÄEVA JOOKSUL. 049
Raamat sarjast Koduaed ja köök
Tomat (Lycopersicon esculentum Miil. või Solanum lycoper-sicum L.) on meie tähtsamaid köögivilju. Tema viljades leidub rikkalikult suhkruid, orgaanilisi happeid, mineraalaineid, väärtuslikke mikroelemente ja rohkesti vitamiine. Paar klaasi tomatimahla või 200 g värskeid tomateid katavad täiskasvanu päevase karotiini ja C-vitamiini vajaduse. Korralikult valmistatud ja säilitatud tomatimahl säilitab oma väärtuslikud omadused paari aasta jooksul.
Tomatite mitmekesine keemiiine koostis soodustab toiteainete paremat omastamist organismi poolt ja parandab ainevahetust. Samuti soodustab tomat jääkainete organismist eemaldamist ja mürkainete eraldumist. Seepärast on tomatimahl ja toidud tomatist asendamatud ainevahetushäirete, diabeedi, artriidi, rasvumise jt. haiguste puhul.
Tavaliselt käsutatakse toiduks koorimata tomateid. Kui aga tomateid on vaja koorida, siis kastetakse nad pooleks minutiks sõelaga keeva vette, seejärel jahutatakse külmas vees ja eraldatakse koor noaga. Tooreid rohelisi tomateid toiduks käsutada ei tohi, sest need sisaldavad mürgist alkaloidi solaniini. Solaniin laguneb aga kuumutamisel ja eriti hapendamisel.
Soojalembesele tomatile sobivad kasvukohaks tasased või väikese lõunakallakuga, valdavate tuulte eest kaitstud maa-alad. Tomatit võib kasvatada nii neutraalsetel kui ka nõrgalt happelistel muldadel. Eelviljade suhtes pole tomat nõudlik, kuid vajab viljakat ja hästi haritud mulda.
Kuigi varaseid turutomateid kasvatatakse meil põhiliselt kat-mikaiadel, on avamaal kasvatatud tomatid maitsvamad. Head saaki saab aga avamaalt soojal suvel ja õigel sordivalikul.
Hind:
4,00 EUROtsing autori järgi:
Peeter Kard, Hoidised aedviljadest,
Eesti Aianduse ja Mesinduse Selts, 1990, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Hoidised puuviljadest,
1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Hoidised aedviljadest,
kirjandusühistu Teadus, 1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Salateid ja suupisteid,
Varrak, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Jahimehe köök. Toite ulukilihast,
Valgus, 1992, hind: 13,00 eurot
Peeter Kard, Ungari guljašid,
1992, hind: 3,00 eurot
Peeter Kard, Kotletid & kastmed,
Varrak, 1993, hind: 7,00 eurot
Peeter Kard, Kehva aja kokaraamat,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 sousti,
Perona, 1991, hind: 2,50 eurot
Peeter Kard, 33 külma suvesuppi,
Perona, 1991, hind: 2,50 eurot
Peeter Kard, 33 toitu kloostri moodi,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Soome köök,
1992, hind: 4,00 eurot
Teema
Kokaraamatud alla viimati lisatud:
Marje Sepp, Saledaks saada, saledaks jääda,
Perioodika, 1994, hind: 4,00 eurot
Marguerite Patten, Jeannette Ewin, Toitumissoovitused artriidi leevendamiseks. Eneseabiplaan ja üle 60 toiduretsepti. Jätke valuga hüvasti loomulikul teel,
Ersen, 2003, hind: 14,00 eurot
Salme Masso, Laste kokaraamat,
Valgus, 1985, hind: 3,50 eurot
Angelica Uudeküll, Potiemanda parimad palad. Parimad palad argipäevaks. Parimad palad pühapäevaks,
Ajakirjade Kirjastus, 2012, hind: 12,00 eurot
Angeelika Kang, Lia Virkus, Šokolaad. Lihtsatest küpsistest hõrkude kookideni,
Ajakirjade Kirjastus, 2010, hind: 20,00 eurot
tekst: Maire Suitsu ; toimetaja Lia Virkus ; retseptid: Harri Ilves, Lia Virkus, Eesti köök. Estonian cooking,
Ajakirjade Kirjastus, 2003, hind: 18,00 eurot
Hilda Ottenson, Hoidised,
Valgus, 1983, hind: 6,00 eurot
Pille Enden, Kodukirja parimad palad 2009,
AS Ajakirjade Kirjastus, 2009, hind: 5,00 eurot
Pille Enden; Peatoimetaja: Aita Kivi, Kodukirja parimad palad 2008,
Ajakirjade Kirjastus, 2008, hind: 4,50 eurot
Pille Enden, Epp Mihkels, Lia Virkus, Tõeliselt nutika perenaise kokaraamat,
Ajakirjade Kirjastus, 2010, hind: 16,00 eurot
Kokaraamatud all on 2341 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!