Teema: Kokaraamatud
Pealkiri:
PaprikaAutor(id): Peeter Kard
Kirjastus:
Linn: Pärnu
Aasta: 1992
Originaalkeel:
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök
Seisukord: selg köitest katkine, sisu olemas ja loetav
Mõõdud: 140 × 188 mm
Suurus: tavaformaat, pehme köide
Sisu:
Paprika (Capsicum annuum L.) on eriti väärtuslik maitsetaim ja köögivili. Paprika viljad ehk nn. kaunad sisaldavad karotiini ja C-vitamiini rohkem kui kõik teised aedviljad.
Paprika on pika kasvuajaga, sooja- ja valgusenõudlik taim. Ta pärineb Lõuna-Ameerikast ja avamaalt võib meie tingimustes saaki saada vaid väga soojal suvel. Katmikalal ja toasoojuses edeneb paprika aga hästi.
Maitseomadustelt jagatakse paprikasordid kahte rühma. Kibedaks ehk vürtspaprikaks ja mahedaks aedviljana käsutatavaks aedpaprikaks.
Jahvatatud paprikakaunu ehk lihtsalt paprikat lisatakse toitudele valmistamise ajal. Lauapipra asendajaks paprika ei sobi. Paprikat on nimetatud ka türgi pipraks, punaseks pipraks, cayenneks, chilliks, piperoniks, kaunpipraks, ungari pipraks jne. Kibedaid, suure kapsaitsiinisisaldusega vürtspaprikakaunu lisatakse toitudele ja hoidistele ka tervelt, kuivatatult või värskelt, Väikeste kauntega vürtspaprikaid kasvatatakse meil laialdaselt toas maitse- ja ilutaimena.
Poolkibedaid ja suuremate kauntega paprikasorte kasutatakse analoogiliselt vürtspaprikale. Neist saab ka väga maitsvaid hoidiseid. Tuntumad sordid on bulgaarlaste piperonid ja ungarlaste kirsspaprikad.
Kuni paarisaja grammi raskusteks kasvavad aedpaprikakaunad. Olenevalt sordist on need tehnilises küpsuses rohelised, kol-lased või punased. Tuntakse ka nimetuste mahepaprika, salat-paprika ja magus-paprika all. Meil nimetatakse viimasel ajal ka magusaks pipraks, kuigi ta ei ole üldse magus ja mitte pipra sugulanegi.
Aedpaprikat kuivatatakse, soolatakse, marineeritakse ja hapendatakse. Värskeid ja kuivatatud aedpaprikakaunu lisatakse suppidele ja hautistele. Värskeid aedpaprikaid ja hoidiseid käsutatakse salatite ja leivakatete valmistamiseks. Väga populaarsed on täidetud aedpaprikad. Marineeritud aedpaprika on aga tõeline delikatess.
Märksõnad:
köögiviljatoidud
toiduvalmistamine
toiduretseptid
Sari: Koduaed ja köök
Hind: -

Hetkel on otsas*
*Jäta enda
märge ootenimekirja, siis saame sulle eelisjärjekorras saata teavituse kui raamat on jälle saadaval.
Soovin teavitust raamatu saabumisel:
Paprika, Peeter Kard, 1992Palun kontrolli üle punasega märgitud väljad
Vaikimisi me ei teavita raamatukogudest mahakantud, templitega ega keskmisest kulunumas seisukorras eksemplaridest. Kui siiski soovid nende kohta teavitust, siis lisa vastavatele ridadele linnukesed.
Ootenimekirja kandmine on ainult teavituse jaoks, kui raamat saabub poodi. Vormi täitmine ei pane sulle ostukohustust, sest osad väljaanded on haruldasemad kui teised, siis pole meil võimalik kuidagi ennustada täpset aega, millal raamat võib taas müügile tulla.
Otsing autori järgi:
Peeter Kard, Jahimehe köök. Toite ulukilihast,
Valgus, 1992, hind: 9,00 eurot
Peeter Kard, Hoidised aedviljadest,
kirjandusühistu Teadus, 1992, hind: 4,50 eurot
Peeter Kard, Lihtsaid ungari toite,
1992, hind: 2,50 eurot
Peeter Kard, Hoidised aedviljadest,
Eesti Aianduse ja Mesinduse Selts, 1990, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Hoidised puuviljadest,
1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Salateid ja suupisteid,
Varrak, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Kotletid & kastmed,
Varrak, 1993, hind: 7,00 eurot
Peeter Kard, Kehva aja kokaraamat,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 sousti,
Perona, 1991, hind: 2,50 eurot
Peeter Kard, 33 külma suvesuppi,
Perona, 1991, hind: 2,50 eurot
Peeter Kard, 33 toitu kloostri moodi,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Itaalia köök,
1992, hind: 4,00 eurot
Teema
Kokaraamatud alla viimati lisatud:
Tekst: Lia Virkus; Retseptid: Pille Enden, Lia Virkus, Angeelika Kang, Harri Ilves, Raili Mikk, Pereköögi kokaraamat. Kodukoka parim abiline. Ligi 500 retsepti,
Ajakirjade Kirjastus, 2007, hind: 25,00 eurot
Maire Suitsu, Lia Virkus, Suur küpsetamisraamat I osa,
Ajakirjade Kirjastus, 2006, hind: 18,00 eurot
Loone Ots, Marko Kulver, Esimene Eesti kokaraamat. Valik retsepte aastast 1781,
Menu Kirjastus, 2011, hind: 35,00 eurot
Maire Suitsu; Toimetanud: Lia Virkus, Algajale kodukokale,
Ajakirjade Kirjastus, 2003, hind: 5,00 eurot
Maire Suitsu, Lia Virkus, Suur küpsetamisraamat (2. osa),
AS Ajakirjade Kirjastus, 2007, hind: 21,00 eurot
Koostanud: Anna-Liisa Virkus, Lia Virkus, Anna-Liisa kokaraamat,
Ajakirjade Kirjastus, 2004, hind: 10,00 eurot
Tere AS, koostaja Maria Annus, Mumuu retseptiraamat,
Tere AS, 2012, hind: 5,00 eurot
Urmas Otspere, Kokteil - segujookide kuningas,
Argo, 2010, hind: 14,00 eurot
Valerie Ferguson, Peotoidud,
Sinisukk, 2000, hind: 6,00 eurot
Maire Suitsu, Suur piimaraamat. Kodused juustud, võid, jogurtid ja palju muud,
Varrak, 2011, hind: 17,00 eurot
Kokaraamatud all on 2350 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!