Toivo Niiberg, Mereannid ja mereelukad meres, pajas ning pannil, 2007 Atlex

Kuna meie kalapoodide lettidele on tekkinud hulgaliselt uusi eksootilisi mereelukaid ja imelikke nimetusi, mis sageli mõjuvad isegi hirmutavalt – hai, rai, meriskorpion jne.; või veidi naljakana – lintsaba, merivarblane, merihunt, merilohe jne. Sellepärast leidis autor, et võiks selles segases, veidi eksootilises loos eesti rahvast veidi valgustada. Ehk saab raamatust abi ka bioloogiaõpetaja, gurmaan, koduperenaine ja kokk, aga ka turist, kes satub võõrale maale eksootiliste roogade keskele või kavatseb lihtsalt merre ujuma minna, kohtumaks raamatus loetletud mereelukatega ilma neid söömata ja maha löömata. Arvan, et selles raamatus loetletud elukaid tasub ka ise pildistada, toodud toiduretseptidele täiendust leida ja nii mõndagi isemoodi katsetada. Kahjuks valitseb mereelukate klassifikatsioonis tohutu tohuvabohu, ja sellepärast palub autorid vabandust, sest erinevad teaduslikud artiklid ning entsüklopeediad avaldavad sageli täiesti vastandlikke fakte. Nende mereelanike kohta, mida kohtab meie suuremate toidupoe kalalettidel juba üsna sageli, on avaldatud ka mõneti rohkem toiduretsepte. Eriti rikkad on meie kalaletid igasusguste karpide poolest, mida müüakse nii värskelt, külmutatult kui konservidena. Krevette on müügil pea igas toidupoes nii kooritult kui koorimata, sügavkülmutatuna nii toorelt kui keedetult. Sattudes kusagile reisile jääb alati võimalus ka ise üht-teist valmistada, sest korralik gurmaan valib reisimiseks öömajad, kus saab soovikorral hõrgutisi valmistada ning uusi retsepte katsetada. Lõunamaine kalaturg on põhjamaisele turistile omaette vaatamisvääsrsus, mida tasub kindlasti külastada. Raamatut kirjutades tundsin, et ei saa vahele jätta ka ka vaalu ja hülgeid keda kunagi massiliselt kütiti ning kes nüüd enamuses looduskaitsealusteks on kuulutatud, või siis püütakse neid rangelt piiratud koguses. Siit ka suured tänud Eesti Ravamuuseumi lahketele konsultantidele, kes nägid suurt vaeva, et otsida arhiiviriiulitelt välja hülgeliha töötlemise tavad ning vanad toiduretseptid. Mereandide alla olen arvanud ka nii merekapsa kui merikapsa. Viimane on meil küll looduskaitse all, aga tema seemet võib korjata ja seda koduaeda peenrale kül

Raamatu autoriks on Toivo Niiberg kasutatud raamatud pealkirjaga Mereannid ja mereelukad meres, pajas ning pannil on raamat kirjastuselt Atlex aastast 2007

mille on kirjutanud Toivo Niiberg antud 2007 aasta raamat Mereannid ja mereelukad meres, pajas ning pannil on Toivo Niiberg oluline teos, kasutatud raamatute hulgas. Siin saad osta uusi ja kasutatud raamatuid veebipoest vanaraamat.ee vaata ka uute ja vanade raamatute nimistut Toivo Niiberg, Mereannid ja mereelukad meres, pajas ning pannil vanaraamat.ee raamatupood Toivo Niiberg, Mereannid ja mereelukad meres, pajas ning pannil
vaata plaate reklaam
Raamatu otsing
raamatRaamat "Mereannid ja mereelukad meres, pajas ning pannil",
teema: Kokaraamatud

Mereannid ja mereelukad meres, pajas ning pannil
Pealkiri: Mereannid ja mereelukad meres, pajas ning pannil
Autor(id): Toivo Niiberg
Kujundaja: Liidia Unt

Kirjastus: Atlex
Linn: Tartu
Aasta: 2007
Originaalkeel: eesti keel

ISBN: 9789949441099
Lehekülgi: 136


Seisukord: normaalses seisukorras raamat
Mõõdud: 200 × 198 mm
Suurus: tavaformaadis ja pehmes köites raamat


Sisu:
Kuna meie kalapoodide lettidele on tekkinud hulgaliselt uusi eksootilisi mereelukaid ja imelikke nimetusi, mis sageli mõjuvad isegi hirmutavalt – hai, rai, meriskorpion jne.; või veidi naljakana – lintsaba, merivarblane, merihunt, merilohe jne.
Sellepärast leidis autor, et võiks selles segases, veidi eksootilises loos eesti rahvast veidi valgustada. Ehk saab raamatust abi ka bioloogiaõpetaja, gurmaan, koduperenaine ja kokk, aga ka turist, kes satub võõrale maale eksootiliste roogade keskele või kavatseb lihtsalt merre ujuma minna, kohtumaks raamatus loetletud mereelukatega ilma neid söömata ja maha löömata. Arvan, et selles raamatus loetletud elukaid tasub ka ise pildistada, toodud toiduretseptidele täiendust leida ja nii mõndagi isemoodi katsetada.
Kahjuks valitseb mereelukate klassifikatsioonis tohutu tohuvabohu, ja sellepärast palub autorid vabandust, sest erinevad teaduslikud artiklid ning entsüklopeediad avaldavad sageli täiesti vastandlikke fakte.
Nende mereelanike kohta, mida kohtab meie suuremate toidupoe kalalettidel juba üsna sageli, on avaldatud ka mõneti rohkem toiduretsepte. Eriti rikkad on meie kalaletid igasusguste karpide poolest, mida müüakse nii värskelt, külmutatult kui konservidena. Krevette on müügil pea igas toidupoes nii kooritult kui koorimata, sügavkülmutatuna nii toorelt kui keedetult.
Sattudes kusagile reisile jääb alati võimalus ka ise üht-teist valmistada, sest korralik gurmaan valib reisimiseks öömajad, kus saab soovikorral hõrgutisi valmistada ning uusi retsepte katsetada. Lõunamaine kalaturg on põhjamaisele turistile omaette vaatamisvääsrsus, mida tasub kindlasti külastada.
Raamatut kirjutades tundsin, et ei saa vahele jätta ka ka vaalu ja hülgeid keda kunagi massiliselt kütiti ning kes nüüd enamuses looduskaitsealusteks on kuulutatud, või siis püütakse neid rangelt piiratud koguses. Siit ka suured tänud Eesti Ravamuuseumi lahketele konsultantidele, kes nägid suurt vaeva, et otsida arhiiviriiulitelt välja hülgeliha töötlemise tavad ning vanad toiduretseptid.
Mereandide alla olen arvanud ka nii merekapsa kui merikapsa. Viimane on meil küll looduskaitse all, aga tema seemet võib korjata ja seda koduaeda peenrale külvata.
Meeldivaid üllatusi ja maitseelamusi mereelukate avastatud ning avastamata maailmas!
Lugupidamisega, Toivo Niiberg

Kujundaja: Liidia Unt

Märksõnad:
merefauna
harrastused
mereannid
kalad (zool.)
merekalad
kalatoidud
käsiraamatud
kokaraamatud

Hind: 5,00 EUR
Otsing autori järgi:

Erich Mägi, Toivo Niiberg, Ploom aias ja köögis, Maalehe Raamat, 1999, hind: 7,00 eurot
Heljo Jänes, Toivo Niiberg, Kirss aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2001, hind: 7,00 eurot
Jaan Kivistik, Toivo Niiberg, Viinamari aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2002, hind: 12,00 eurot
Koostanud: Toivo Niiberg, Triinu Niiberg. Toimetaja Anneli Sihvart, Värvide maailm, Maalehe Raamat, 2003, hind: 8,00 eurot
Leopold Meensalu, Toivo Niiberg, Väino Pallum, Tomat aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2000, hind: 6,00 eurot
Leopold Meensalu, Toivo Niiberg, Väino Pallum, Peet aias ja köögis. Juurviljade esimene raamat, Maalehe Raamat, 2005, hind: 7,00 eurot
Luule Tartlan, Toivo Niiberg, Väino Pallum, Kartul aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2003, hind: 8,00 eurot
Madli Jalakas, Toivo Niiberg, Robert Piir, Astelpaju aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2005, hind: 8,00 eurot
Maia Raudseping, Saima Kalev, Toivo Niiberg, Hernes aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2000, hind: 7,00 eurot
Tiina Kotsar ja Toivo Niiberg, Külmutamine, Maalehe Raamat, 2003, hind: 4,00 eurot
Toivo Niiberg, Viljeldavamate lillekultuuride kahjustajad ja nende tõrje. Ainekonspekt, EV Põllumajandusministeerium, õppe-metoodikakabinet, 1994, hind: 9,00 eurot
Toivo Niiberg, Puud ja põõsad toiduks ning raviks, Maalehe Raamat, 2010, hind: 12,00 eurot
Toivo Niiberg, Aiasaaduste ja seente hapendamine, Teadus, 1992, hind: 3,50 eurot
Toivo Niiberg, Et lill ei närtsiks. Nõuandeid lõikelillede säilitamiseks, Eesti Ühing Teadus, 1992, hind: 2,50 eurot
Toivo Niiberg, Eda Põldma, Kuivatamine, Maalehe Raamat, 1998, hind: 4,00 eurot
Toivo Niiberg, Endel Kuppar, Aia- ja metsasaaduste säilitamine. Säilitamine, Maalehe Raamat, 2003, hind: 6,00 eurot
Toivo Niiberg, Robert Piir, Pihlakas aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2003, hind: 8,00 eurot
Toivo Niiberg, Saima Kalev ja Maia Raudseping, Uba aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2002, hind: 6,00 eurot
Toivo Niiberg, Tiina Kotsar, Aia- ja metsasaaduste säilitamine: külmutamine, Maalehe Raamat, 1999, hind: 3,50 eurot
Väino Eskla, Liina Hanni, Asta Libek, Toivo Niiberg, Ele Vool, Vaarikas aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2003, hind: 8,00 eurot
Teema Kokaraamatud alla viimati lisatud:

Virpi Raipala-Cormier, Frantsila talu köök (Taimetoidud Frantsila moodi), Maalehe Raamat, 1998, hind: 11,00 eurot
Salme Masso, Laste kokaraamat, Valgus, 1983, hind: 1,50 eurot
Koostanud: Valli Järve, Pudrud, pudingud, piima- ja püreesupid, AED, 1998, hind: 6,00 eurot
Koostanud Õie Jaagomäe, Seenenäitus, Eesti NVS Kultuuriministeerium, 1972, hind: 4,00 eurot
Koostanud: E. Randoja, Kondiitritöö tehnoloogia. Õppekonspekt, Eesti Tarbijate Kooperatiivide Vabariiklik Liit, 1988, hind: 23,00 eurot
Tekst ja retseptid ning toidud valmistanud ja pildile seadnud: Maido Maiste, Meelis Maiste, Maiste söömingute aeg. Kodune gurmee, Ajakirjade Kirjastus, 2007, hind: 8,00 eurot
Pitsa, pasta, lasanje. Itaalia köögist, ICA Media, 2002, hind: 4,00 eurot
Alfred Elmar Lepp, Toortaimtoitlaste toitude valmistamisõpetus, Ilutrükk, 1992, hind: 3,00 eurot
Lynda Brown, Traditsioonilised ja uued hoidised, Varrak, 2012, hind: 9,00 eurot
Aive Luigela, Hoidised, Varrak, 2010, hind: 24,00 eurot
Malle Järvan ja Laine Vihermets, Paprika aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2002, hind: 7,00 eurot
Leopold Meensalu, Toivo Niiberg ja Väino Pallum, Kapsas aias ja köögis, Maalehe Raamat, 2001, hind: 8,00 eurot
Koostanud: Silvi Kohu, Soolased hoidised, ATA-Raamat, 2000, hind: 5,00 eurot
Koostanud Silvi Kohu, Magusad hoidised, ATA-Raamat, 2001, hind: 5,00 eurot
Toivo Niiberg, Endel Kuppar, Aia- ja metsasaaduste säilitamine. Säilitamine, Maalehe Raamat, 2003, hind: 6,00 eurot
Toivo Niiberg, Eda Põldma, Kuivatamine, Maalehe Raamat, 1998, hind: 4,00 eurot
Koostanud: Marika Vingissar, Tervislikud naudingud. Kaaluhoidja kokaraamat, Suur Eesti Raamatuklubi, 2004, hind: 6,00 eurot
Koostanud Selma Vitsur, Neli lindu- kui palju roogi!, Valgus, 1976, hind: 2,50 eurot
Benjamin Bartlett, Suur grillimise käsiraamat. Grillid ja grilliahjud, tehnikad ja retseptid, TEA Kirjastus, 2013, hind: 18,00 eurot
Arja Lindstedt, parimad jõuluhõrgutised, Sinisukk, 1995, hind: 8,00 eurot
M. Eesmaa, A. Küüsvek, S. Masso, Valik toiduretsepte, Valgus, 1974, hind: 4,50 eurot
Niina Buteikis ja Robert Kengis, Jahust kondiitritoodete valmistamine, Eesti Tarbijate Kooperatiivide Vabariiklik Liit, 1965, hind: 21,00 eurot
Adeline Tannbaum. Toimetanud: Argo Sieger, Moodne perenaine, Pandekt OÜ, 2013, hind: 26,00 eurot
Pjotr Grišin ja Nikolai Kovaljov, Toiduvalmistamise tehnoloogia, Valgus, 1968, hind: 13,00 eurot
Vilma retseptiraamat, 2.osa, Kalev, 2008, hind: 2,00 eurot


Teema Kokaraamatud all on 1257 raamatut, vaata täielikku loendit lähemalt selle lingi kaudu!

Vanaraamat  |   E-post   |   © vanaraamat, Biblio OÜ, 2008-2018 |   Biblio OÜ Lai valik uusi ja kasutatud raamatuid, noote ja vinüülplaate Tlf:(372) 734 1901