Teema: Kokaraamatud
Pealkiri:
TomatAutor(id): Peeter Kard
Kirjastus:
Linn:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök
Seisukord: normaalses korras raamat
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega
Sisu:
RAAMAT ASUB LAOS, SAADAVAL 1-3 PÄEVA JOOKSUL. 049
Raamat sarjast Koduaed ja köök
Tomat (Lycopersicon esculentum Miil. või Solanum lycoper-sicum L.) on meie tähtsamaid köögivilju. Tema viljades leidub rikkalikult suhkruid, orgaanilisi happeid, mineraalaineid, väärtuslikke mikroelemente ja rohkesti vitamiine. Paar klaasi tomatimahla või 200 g värskeid tomateid katavad täiskasvanu päevase karotiini ja C-vitamiini vajaduse. Korralikult valmistatud ja säilitatud tomatimahl säilitab oma väärtuslikud omadused paari aasta jooksul.
Tomatite mitmekesine keemiiine koostis soodustab toiteainete paremat omastamist organismi poolt ja parandab ainevahetust. Samuti soodustab tomat jääkainete organismist eemaldamist ja mürkainete eraldumist. Seepärast on tomatimahl ja toidud tomatist asendamatud ainevahetushäirete, diabeedi, artriidi, rasvumise jt. haiguste puhul.
Tavaliselt käsutatakse toiduks koorimata tomateid. Kui aga tomateid on vaja koorida, siis kastetakse nad pooleks minutiks sõelaga keeva vette, seejärel jahutatakse külmas vees ja eraldatakse koor noaga. Tooreid rohelisi tomateid toiduks käsutada ei tohi, sest need sisaldavad mürgist alkaloidi solaniini. Solaniin laguneb aga kuumutamisel ja eriti hapendamisel.
Soojalembesele tomatile sobivad kasvukohaks tasased või väikese lõunakallakuga, valdavate tuulte eest kaitstud maa-alad. Tomatit võib kasvatada nii neutraalsetel kui ka nõrgalt happelistel muldadel. Eelviljade suhtes pole tomat nõudlik, kuid vajab viljakat ja hästi haritud mulda.
Kuigi varaseid turutomateid kasvatatakse meil põhiliselt kat-mikaiadel, on avamaal kasvatatud tomatid maitsvamad. Head saaki saab aga avamaalt soojal suvel ja õigel sordivalikul.
Hind:
4,00 EUROtsing autori järgi:
Peeter Kard, 33 keeksi,
Perona, 1990, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Hoidised puuviljadest,
1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Kaarina Naur, Tea Lajal, Valve Kelp, Milvi Kasemäe, Reelika Eerik, Korilase käsiraamat II. Vein, juust, vürtsid, kastmed, marinaadid,
Nõiaraamat, 2006, hind: 12,00 eurot
Peeter Kard, 33 pannkooki,
Perona, 1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Kotletid & kastmed,
Varrak, 1993, hind: 7,00 eurot
Peeter Kard, Puljongid & pirukad,
Varrak, 1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Hoidised aedviljadest,
kirjandusühistu Teadus, 1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 šašlõkki,
Perona, 1990, hind: 5,00 eurot
Peeter Kard, Kehva aja kokaraamat,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 sousti,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Lihtsaid ungari toite,
1992, hind: 2,50 eurot
Peeter Kard, Itaalia köök,
1992, hind: 4,00 eurot
Teema
Kokaraamatud alla viimati lisatud:
Jaan Välimaa, Koduveini valmistamine,
Valgus, 1968, hind: 4,00 eurot
Tom Stevenson, Vein,
Koolibri, 1998, hind: 6,00 eurot
Salme Masso, Laste kokaraamat,
Valgus, 1983, hind: 4,50 eurot
Tiina Kuuler, Koduveini aabits,
Maalehe Raamat, 2011, hind: 15,00 eurot
[retseptid: Eesti Peakokkade Ühendus; toimetaja Ene Ojaveski, Maaliline gurmee. Picturesque gourmet,
Vaal, Eesti Peakokkade Ühendus, 2007, hind: 20,00 eurot
Kerged magustoidud [50 retsepti!],
Ühinenud Ajakirjad, 2018, hind: 5,00 eurot
Kadi Kõiv, LCHF 2. Süsivesikuvaese köögi hõrgutised,
Hea Lugu, 2018, hind: 20,00 eurot
Lihtsad liharoad,
Ühinenud Ajakirjad, 2019, hind: 6,00 eurot
Maire Suitsu, Eesti köök. Estonian Cuisine,
Ajakirjade Kirjastus, 2010, hind: 18,00 eurot
Koostanud: Anne Kangur, Maitsvad supid ja puljongid,
Odamees, 2012, hind: 5,00 eurot
Kokaraamatud all on 2183 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!