Peeter Kard, Aeduba, 1992

Raamat sarjast Koduaed ja köök Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks. Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla. Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud. Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad. Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Raamatu autoriks on Peeter Kard kasutatud raamatud pealkirjaga Aeduba on raamat kirjastuselt aastast 1992

mille on kirjutanud Peeter Kard antud 1992 aasta raamat Aeduba on Peeter Kard oluline teos, kasutatud raamatute hulgas. Siin saad osta uusi ja kasutatud raamatuid veebipoest vanaraamat.ee vaata ka uute ja vanade raamatute nimistut Peeter Kard, Aeduba vanaraamat.ee raamatupood Peeter Kard, Aeduba
vaata plaate reklaam
Raamatu otsing
raamatRaamat "Aeduba",
teema: Kokaraamatud

Aeduba
Pealkiri: Aeduba
Autor(id): Peeter Kard

Kirjastus:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel

ISBN:
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök


Seisukord: pisut määrdunud kaaned, sisu olemas ja korralik
Mõõdud:
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega


Sisu:
Raamat sarjast Koduaed ja köök

Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks.
Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla.
Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud.
Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad.
Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Hind: 1,50 EUR
Teema Kokaraamatud alla viimati lisatud:

August Alop ja Martti Koppel, Asjalikud aedviljad, Erahariduskeskus, 2001, hind: 4,00 eurot
Mirja von Knorring, Elav gastronoomia, Ajakirjade Kirjastus, 2008, hind: 13,00 eurot
Gwyneth Paltrow, Oma isa tütar, Ajakirjade Kirjastus, 2012, hind: 16,00 eurot
Kompotid, moosid, mahlad, TEA Kirjastus, 2012, hind: 3,50 eurot
Maitsvad kingitused aiast ja metsast. Ise tehtud, hästi tehtud, Ilo, 2012, hind: 3,50 eurot
Veronika Nuter, Hullutavad hoidised, A-meediagrupp, 2012, hind: 6,00 eurot
Liia Tiigi, Tähtpäevalaud varrudest kuldpulmadeni, Valgus, 1998, hind: 7,00 eurot
Angeelika Kang, Vormiroad, Ajakirjade Kirjastus, 2001, hind: 3,00 eurot
M. Eesmaa, A. Küüsvek, S. Masso, Valik toiduretsepte, Valgus, 1966, hind: 7,00 eurot
Merike Jürjo, Kokaraamat. Cookbook. Kochbuch, Nornberg&Co, 2011, hind: 15,00 eurot
Eve Kuslap, Korilase kokaraamat: seened, Nõiaraamat, 2004, hind: 7,00 eurot
Jüri Pino, Sakuska. Võta peale!, Tammeraamat, 2010, hind: 13,00 eurot
Maimu Eesmaa, Aliide Küüsvek, Salme Masso, Valik toiduretsepte, Valgus, 1980, hind: 4,00 eurot
Anita Danielson, Tervis marjadest ja puuviljadest, Sinisukk, 2001, hind: 8,00 eurot
Diabeetikute kokaraamat. Põhiretsepte kogu päevaks, Ilo, 2007, hind: 13,00 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid, Valgus, 1983, hind: 4,50 eurot
E. Reeder, Toiduainete säilitamine kodus, Valgus, 1988, hind: 4,00 eurot
M. Suurorg, Praktiline perenaine, Eesti Raamat, 1983, hind: 2,00 eurot
Peatoimetaja Maire Suitsu, Head isu! Bon appetit! Aprill 1996, Jääkülm, 1996, hind: 2,00 eurot
Peatoimetaja Maire Suitsu, Head isu! Bon appetit! Jaanuar 1996, Jääkülm, 1996, hind: 2,00 eurot
Peeter Kard, Paprika, 1992, hind: 1,50 eurot
Angeelika Kang, Lia Virkus, Maire Suitsu, 100 grillrooga, Ajakirjade Kirjastus, 2003, hind: 8,00 eurot
L. Petti, Kalatoite (retseptidega kaardikogu), Eesti Raamat, 1986, hind: 2,50 eurot
Rudolf Visnapuu, Riisiraamat, Ajakirjade Kirjastus, 2006, hind: 9,00 eurot
Maire Suitsu, Raili Mikk, Sõbraks sojaga, Ajakirjade Kirjastus, 2008, hind: 8,00 eurot


Teema Kokaraamatud all on 1407 raamatut, vaata täielikku loendit lähemalt selle lingi kaudu!

Vanaraamat  |   E-post   |   © vanaraamat, Biblio OÜ, 2008-2019 |   Biblio OÜ Lai valik uusi ja kasutatud raamatuid, noote ja vinüülplaate Tlf:(372) 734 1901