Peeter Kard, Aeduba, 1992

Raamat sarjast Koduaed ja köök Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks. Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla. Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud. Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad. Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Raamatu autoriks on Peeter Kard kasutatud raamatud pealkirjaga Aeduba on raamat kirjastuselt aastast 1992

mille on kirjutanud Peeter Kard antud 1992 aasta raamat Aeduba on Peeter Kard oluline teos, kasutatud raamatute hulgas. Siin saad osta uusi ja kasutatud raamatuid veebipoest vanaraamat.ee vaata ka uute ja vanade raamatute nimistut Peeter Kard, Aeduba vanaraamat.ee raamatupood Peeter Kard, Aeduba
vaata plaate reklaam
Raamatu otsing
raamatRaamat "Aeduba",
teema: Kokaraamatud

Aeduba
Pealkiri: Aeduba
Autor(id): Peeter Kard

Kirjastus:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel

ISBN:
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök


Seisukord: pisut määrdunud kaaned, sisu olemas ja korralik
Mõõdud:
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega


Sisu:
Raamat sarjast Koduaed ja köök

Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks.
Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla.
Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud.
Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad.
Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Hind: 1,50 EUR
Teema Kokaraamatud alla viimati lisatud:

Массо С., Рельве О., Мясные и грибные блюда, Valgus, 1984, hind: 3,00 eurot
Toimetanud: Salme Masso, Raamat maitsvast ja tervislikust toidust, Eesti Riiklik Kirjastus, 1955, hind: 18,00 eurot
Salme Masso, Laste kokaraamat, Valgus, 1983, hind: 1,50 eurot
Koostanud: Margit Kirsipuu, Köögikiusatused I osa, Eesti Päevaleht, 2005, hind: 9,00 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid, Valgus, 1989, hind: 4,50 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid, Valgus, 1979, hind: 4,50 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid, Valgus, 1983, hind: 4,50 eurot
Silvia Kalvik, Eesti rahvatoite, Perioodika, 1988, hind: 4,00 eurot
Silvia Kalvik, Eesti rahvatoite, Valgus, 1981, hind: 3,00 eurot
Kaljo Valgma, Ravitoitlustamine, Valgus, 1967, hind: 2,00 eurot
Linda Petti, Tere, Ameerika. Kulinaarne teekond jänkidemaal, Maalehe Raamat, 1998, hind: 6,00 eurot
Martha Day, Jõulutoidud, Varrak, 2005, hind: 7,00 eurot
Tim Richardson, Maiustused, Olion, 2004, hind: 12,00 eurot
Koostanud: Klaire Kolmann ja Kairi-Kaia Truusa, Ravitoitude kokaraamat. Kuidas toidu abil terveks saada ja terveks jääda, Agitaator, 2012, hind: 14,00 eurot
Maiken Urmet, Teistmoodi kokaraamat, Agitaator, 2009, hind: 5,00 eurot
Koostanud: Marika Vingissar, Tervislikud naudingud. Kaaluhoidja kokaraamat, Suur Eesti Raamatuklubi, 2004, hind: 7,00 eurot
Salme Masso, Laste kokaraamat (vene keeles), Valgus, 1988, hind: 4,00 eurot
Vesta Reest, Stiina kokaraamat 2, Ajakirjade Kirjastus, 2008, hind: 7,00 eurot
Eve Kuslap, Korilase kokaraamat: seened, Nõiaraamat, 2004, hind: 6,00 eurot
Koostaja Maire Suitsu, Kergelt ja maitsvalt. Eesti Naise kokaraamat, AS Ajakirjade Kirjastus, 2004, hind: 3,50 eurot
Säästukokaraamat, Egmont, 2006, hind: 5,00 eurot
S. Masso, O. Relve, Kokaraamat. Supid ja ühepajatoidud. Liha- ja seenetoidud, Валгус, 1986, hind: 3,00 eurot
Koostanud: Krista Maldur; Retseptid: Hannes Paljak, Laste suur kokaraamat, TEA Kirjastus, 2008, hind: 12,00 eurot
Pille Enden; Peatoimetaja: Malle Pajula, Kodukirja parimad palad 2010, Ajakirjade Kirjastus, 2010, hind: 4,00 eurot
Pille Enden; Peatoimetaja: Aita Kivi, Kodukirja parimad palad 2008, Ajakirjade Kirjastus, 2008, hind: 4,00 eurot


Teema Kokaraamatud all on 1238 raamatut, vaata täielikku loendit lähemalt selle lingi kaudu!

Vanaraamat  |   E-post   |   © vanaraamat, Biblio OÜ, 2008-2018 |   Biblio OÜ Lai valik uusi ja kasutatud raamatuid, noote ja vinüülplaate Tlf:(372) 734 1901