Teema: Kokaraamatud
Pealkiri:
AedubaAutor(id): Peeter Kard
Kirjastus:
Linn:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök
Seisukord: normaalses korras raamat
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega
Sisu:
RAAMAT ASUB LAOS, SAADAVAL 1-3 PÄEVA JOOKSUL. 049
Raamat sarjast Koduaed ja köök
Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks.
Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla.
Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud.
Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad.
Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.
Hind:
4,00 EUROtsing autori järgi:
Peeter Kard, 33 pannkooki,
Perona, 1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Jahimehe köök. Toite metsloomade ja -lindude lihast,
Valgus, 2004, hind: 22,00 eurot
Peeter Kard, Ungari köök,
Varrak, 1994, hind: 13,00 eurot
Peeter Kard, Hoidised aedviljadest,
kirjandusühistu Teadus, 1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Puljongid & pirukad,
Varrak, 1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 sousti,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 punast suppi,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 külma suvesuppi,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Tomat,
1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Itaalia köök,
1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Ungari guljašid,
1992, hind: 4,00 eurot
Teema
Kokaraamatud alla viimati lisatud:
Toimetanud: Salme Masso, Raamat maitsvast ja tervislikust toidust,
Eesti Riiklik Kirjastus, 1955, hind: 25,00 eurot
Jaan Koor, Magusad söögid, moosid ja sahwtid. Eesti pere-emadele ja neidudele,
G. Pihlaka raamatukauplus, 1904, hind: 25,00 eurot
Ants Sossi, Jookide valmistamine kodusel teel. Käsiraamat perenaistele ja koolidele juhatusega rohkem kui 100 maitsva joogi valmistamiseks,
Eesti Karskusliit, 1930, hind: 15,00 eurot
Olga Kesk, Puuvilja- ja marjamahlad. Juhiseid nende valmistamiseks ja säilitamiseks kodumajapidamises,
Eesti Karskusliit, 1939, hind: 7,00 eurot
Kaarina Kaurinkoski, Saadikuproua köögist,
Sinisukk, 1996, hind: 6,00 eurot
Martti Koppel, Sõbralikud supid,
EHK Kirjastus, 2003, hind: 5,00 eurot
Peeter Kard, 33 pannkooki,
Perona, 1992, hind: 4,00 eurot
Angeelika Kang, Pannkoogiraamat,
Ajakirjade Kirjastus, 2005, hind: 4,00 eurot
Jamie Oliver, Jamie kodus. Tee oma elu toiduga mõnusaks,
Pegasus, 2010, hind: 35,00 eurot
Jamie Oliver. Toimetanud Mare Luuk, Jamie Kokakool. Igaüks suudab õppida 24 tunniga süüa tegema,
Pegasus, 2013, hind: 30,00 eurot
Kokaraamatud all on 2130 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!