Peeter Kard, Aeduba, 1992

Raamat sarjast Koduaed ja köök Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks. Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla. Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud. Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad. Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Raamatu autoriks on Peeter Kard kasutatud raamatud pealkirjaga Aeduba on raamat kirjastuselt aastast 1992

mille on kirjutanud Peeter Kard antud 1992 aasta raamat Aeduba on Peeter Kard oluline teos, kasutatud raamatute hulgas. Siin saad osta uusi ja kasutatud raamatuid veebipoest vanaraamat.ee vaata ka uute ja vanade raamatute nimistut Peeter Kard, Aeduba vanaraamat.ee raamatupood Peeter Kard, Aeduba
vaata plaate reklaam
Raamatu otsing
raamatRaamat "Aeduba",
teema: Kokaraamatud

Aeduba
Pealkiri: Aeduba
Autor(id): Peeter Kard

Kirjastus:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel

ISBN:
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök


Seisukord: pisut määrdunud kaaned, sisu olemas ja korralik
Mõõdud:
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega


Sisu:
Raamat sarjast Koduaed ja köök

Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks.
Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla.
Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud.
Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad.
Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Hind: 1,50 EUR
Teema Kokaraamatud alla viimati lisatud:

Urmas Otspere, Joogiraamat - särav kuld klaasis, Kentaur, 2003, hind: 12,00 eurot
Anita Pasopa ja Milda Peterson, Kokaraamat, Valgus, 1968, hind: 5,00 eurot
Nikolai Ivanovitš Kovaljov, Pjotr Dmitrijevitš Grišin, Toiduvalmistamise tehnoloogia. Õpik tehnikumide tehnoloogilistele osakondadele, Eesti Riiklik Kirjastus, 1957, hind: 13,50 eurot
koostanud ja toimetanud Katrin Reinmaa, Soojendavad supid. Köögivilja-, mereanni- ja lihasupid, Ühinenud Ajakirjad, 2017, hind: 5,00 eurot
Mart Vabar, Küüslauk koduaias ja -köögis, Aabitsakukk, 2007, hind: 4,50 eurot
Valerie Ferguson (toimetaja), Suurepärased kartulitoidud, Sinisukk, 2000, hind: 5,00 eurot
Victoria Boutenko, Rohelise smuuti revolutsioon. Radikaalne hüpe tervislike eluviisideni. Rohkem kui 200 lihtsat retsepti, Ersen, 2013, hind: 11,00 eurot
Sinu oma kokaraamat, Kunst, 1995, hind: 7,00 eurot
Aare Kruuser ja Jüri Ruut, Toidukäitleja käsiraamat ehk Kuidas võidelda tervisekaitseinspektoriga, Estada, 2002, hind: 10,00 eurot
Valerie Ferguson, Peotoidud, Sinisukk, 2000, hind: 7,50 eurot
Maiken Urmet, Teistmoodi kokaraamat, Agitaator, 2009, hind: 5,00 eurot
Tiina Kotsar ja Toivo Niiberg, Külmutamine, Maalehe Raamat, 2003, hind: 5,00 eurot
G. M. Treier, Hõrgutised kodusele peolauale, Ersen, 2011, hind: 7,00 eurot
Leen Dewaide, Toit on Jumal. Retsepte taimetoitlastele, Päikesesüsteem, 2003, hind: 7,00 eurot
Eve Kuslap, Korilase kokaraamat: seened, Nõiaraamat, 2004, hind: 7,00 eurot
Koostanud: Kaja Torm, Küpsetised soolasest magusani. Ei ohusta sinu taljet!, Kaalujälgijad, 2003, hind: 9,00 eurot
Rama võileivaraamat, 2001, hind: 3,00 eurot
Maru, Maru maitsev maailm. Aasta helelillas köögis, Ajakirjade Kirjastus, 2008, hind: 9,00 eurot
Ida Savi, Булочки, пироги, пирожные. Saiad, pirukad, koogid (vene keeles), Valgus, 1985, hind: 4,50 eurot
I. Savi, Булочки, пироги, пирожные. Saiad, pirukad, koogid, Валгус, 1984, hind: 3,00 eurot
Sarah Brown, Toidud mikrolaineahjus, Dorling Kindersley, Koolibri, 1997, hind: 5,00 eurot
Alexander Ettl, Raamat juustust. 75 pikantset retsepti kogu maailmast, Helios, 2011, hind: 12,00 eurot
Printsesside kokaraamat, Egmont Estonia, 2012, hind: 13,00 eurot
Ute Bareiss, Fantaasiarikkaid lauadekoratsioone koduseks peoks, Odamees, 2000, hind: 12,00 eurot
Projekti juht: Ede-Mall Jüriado; Toidud: Martti Koppel, Hõlbus hakkliha, Mainori Kirjastus, 2001, hind: 5,00 eurot


Teema Kokaraamatud all on 1728 raamatut, vaata täielikku loendit lähemalt selle lingi kaudu!

Vanaraamat  |   E-post   |   © vanaraamat, Biblio OÜ, 2008-2019 |   Biblio OÜ Lai valik uusi ja kasutatud raamatuid, noote ja vinüülplaate Tlf:(372) 734 1901