Peeter Kard, Aeduba, 1992

Raamat sarjast Koduaed ja köök Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks. Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla. Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud. Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad. Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Raamatu autoriks on Peeter Kard kasutatud raamatud pealkirjaga Aeduba on raamat kirjastuselt aastast 1992

mille on kirjutanud Peeter Kard antud 1992 aasta raamat Aeduba on Peeter Kard oluline teos, kasutatud raamatute hulgas. Siin saad osta uusi ja kasutatud raamatuid veebipoest vanaraamat.ee vaata ka uute ja vanade raamatute nimistut Peeter Kard, Aeduba vanaraamat.ee raamatupood Peeter Kard, Aeduba
vaata plaate reklaam
Raamatu otsing
raamatRaamat "Aeduba",
teema: Kokaraamatud

Aeduba
Pealkiri: Aeduba
Autor(id): Peeter Kard

Kirjastus:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel

ISBN:
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök


Seisukord: pisut määrdunud kaaned, sisu olemas ja korralik
Mõõdud:
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega


Sisu:
Raamat sarjast Koduaed ja köök

Aeduba ehk türgi uba (Phaseolus volgaris L.) on kõrge toiteväärtusega ja maitsev köögivili. Aedoad sisaldavad rohkesti valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rohelised aedoakaunad on aga insuliinitaoliselt toimiva aine glükokiniini allikaks.
Meil kasvatatakse põhiliselt madalaid ja poolmadalaid põõ-sasaedube. Kõrged ehk Sattoad on pika kasvuajaga ja kõik kau-nad ei jõua tarbimisküpsuseni. Saagi suurendamiseks on soovitav kõrgete aedubade istikuid pottides ette kasvatada. Aeduba pärineb Lõuna-Ameerikast ja soojalembese kultuurina vajab tuulte eest kaitstud lõunapoolset kasvukohta. Seemned külvatakse mai lõpupäevil või juuni algul. Soojas mullas tärkavad taimed umbes nädalaga, kuid ka kõige nõrgem öökülm mõjub aedoale hukutavalt. Seepärast on soovitav varaseid külve kaits-ta kilega. Nagu teistelgi liblikõieliste! asuvad ka aedoa juurtel õhulämmastikku siduvad mügarbakterid. Seega on aeduba hea aedvili, sest ta jätab umbrohupuhta ja lämmastikurikka mulla.
Toiduks käsutatakse värskeid või konserveeritud aedoa poolvalmis ehk rohelisi kaunu ja teri. Täisküpseid kuivatatud aedube käsutatakse pärast leotamast suppide, püreede, hautiste, salatite, ja ühepajatoitude valmistamiseks. Toored aedoad on toiduks kõlbmatud.
Aedoasordid liigitatakse kaunte omaduste järgi kolme rühma. 1. Kiududeta aedoad ehk suhkruoad. 3. Poolkiulised ehk poolsuhkruoad. 3. Kiulised ehk poetisoad.
Poetisoad on kõige sobivamad talviseks kuivatamiseks. Suhkruoad sobivad nii kuivatamiseks kui ka konserveerimiseks. Kõige maitsvamad on aga suhkruubade poolvalminud noored kaunad, milles seemned alles hakkavad arenema. Kokanduses nimetatakse neid tavaliselt rohelisteks aedubadeks, kuigi mõned sordid on hoopis kollased ja on tuntud vahaubadena. Järgnevad retseptid on antud noorte aedoakaunte kohta. Talviseks käsutamiseks tuleb neid hooajal hoidistada.

Hind: 1,50 EUR
Teema Kokaraamatud alla viimati lisatud:

Salme Masso, Laste kokaraamat, Valgus, 1983, hind: 4,00 eurot
Salme Masso, Laste kokaraamat, Valgus, 1985, hind: 3,50 eurot
Koostanud Siiri Lelumees ja Liisa Pakosta, Koka-aabits. Eesti toit + DVD, Suur Eesti Raamatuklubi, 2006, hind: 6,00 eurot
Toimetanud: Salme Masso, Raamat maitsvast ja tervislikust toidust, Eesti Riiklik Kirjastus, 1955, hind: 10,00 eurot
Maire Suitsu (peatoimetaja), Head isu! Bon appetit! september 1995, AS Capella, 1995, hind: 2,00 eurot
Laine Remmelgas, Magustoidud (käsiraamat), Valgus, 1985, hind: 2,50 eurot
Lia Virkus, Pille Enden, Rabarberitoidud salatitest magusani, Ajakirjade Kirjastus, 2013, hind: 6,00 eurot
Koostanud Anne Piirsalu ja Eve Stenmann, Kokaraamat. Kodutoidud, Kaalujälgijad, hind: 4,50 eurot
Claes Karlsson, Magustoidud puuviljade ja marjadega, Varrak, 2006, hind: 10,00 eurot
retseptid: Christopher Styler, tekst: Scott S. Tobis; põhineb seriaalil, mille on loonud Marc Cherry, Meeleheitel koduperenaiste kokaraamat. Mahlased road ja vürtsikad ampsud, Eesti Ajalehed, 2009, hind: 10,00 eurot
Kaalujälgijad, Pastatoidud. Üle 60 maitsva pastaretsepti, Kaalujälgijad, 2004, hind: 7,00 eurot
80 taljesõbralikku retsepti, 2008, hind: 7,00 eurot
Kaalujälgijad; koostaja Kaja Torm, Šokolaadihõrgutised, Kaalujälgijad, 2005, hind: 7,00 eurot
Tiina Lebane, Marika Puhm, Söö end saledaks! 30 kerget rooga salenejale, Ajakirjade Kirjastus, 2014, hind: 7,00 eurot
toiduasjatundja Kaja Torm ; toitude valmistajad Kaie Mei ja Ingrid Tullus, Figuurisõbralikud küpsetised, Figuurisõbrad, 2009, hind: 7,00 eurot
Maitsvate kartulitoitude retseptidega! Kiiresti ja maitsvalt, Kaalujälgijad, 2002, hind: 4,00 eurot
August Alop, Martti Koppel, Geniaalsed grillroad, AS Erahariduskeskus, Mainori Kirjastus, 2001, hind: 5,00 eurot
August Alop ja Martti Koppel, Asjalikud aedviljad, Erahariduskeskus, 2001, hind: 5,00 eurot
August Alop, Martti Koppel, Delikaatsed desserdid, Mainori Kirjastus, Erahariduskeskus, 2000, hind: 5,00 eurot
Silvi Kohu, Mida teha seentega, Ata-Raamat, 2011, hind: 10,00 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid, Valgus, 1989, hind: 3,00 eurot
Angeelika Kang, Lia Virkus, Šokolaad. Lihtsatest küpsistest hõrkude kookideni, Ajakirjade Kirjastus, 2010, hind: 15,00 eurot
Angeelika Kang, Kodukiri, Pirukaraamat, Ajakirjade Kirjastus, 1999, hind: 3,50 eurot
Angeelika Kang, Maire Suitsu, Lia Virkus, Kalaraamat, Ajakirjade Kirjastus, 2005, hind: 7,00 eurot
Ulrika Davidsson ja Ola Lauritzson, GI linnas. 100 lihtsat ja kasulikku gi-retsepti aktiivse elustiili korral, Viola, 2008, hind: 15,00 eurot


Teema Kokaraamatud all on 1741 raamatut, vaata täielikku loendit lähemalt selle lingi kaudu!

Vanaraamat  |   E-post   |   © vanaraamat, Biblio OÜ, 2008-2020 |   Biblio OÜ Lai valik uusi ja kasutatud raamatuid, noote ja vinüülplaate Tlf:(372) 734 1901