Peeter Kard, Paprika, 1992

Paprika (Capsicum annuum L.) on eriti väärtuslik maitsetaim ja köögivili. Paprika viljad ehk nn. kaunad sisaldavad karotiini ja C-vitamiini rohkem kui kõik teised aedviljad. Paprika on pika kasvuajaga, sooja- ja valgusenõudlik taim. Ta pärineb Lõuna-Ameerikast ja avamaalt võib meie tingimustes saaki saada vaid väga soojal suvel. Katmikalal ja toasoojuses edeneb paprika aga hästi. Maitseomadustelt jagatakse paprikasordid kahte rühma. Kibedaks ehk vürtspaprikaks ja mahedaks aedviljana käsutatavaks aedpaprikaks. Jahvatatud paprikakaunu ehk lihtsalt paprikat lisatakse toitudele valmistamise ajal. Lauapipra asendajaks paprika ei sobi. Paprikat on nimetatud ka türgi pipraks, punaseks pipraks, cayenneks, chilliks, piperoniks, kaunpipraks, ungari pipraks jne. Kibedaid, suure kapsaitsiinisisaldusega vürtspaprikakaunu lisatakse toitudele ja hoidistele ka tervelt, kuivatatult või värskelt, Väikeste kauntega vürtspaprikaid kasvatatakse meil laialdaselt toas maitse- ja ilutaimena. Poolkibedaid ja suuremate kauntega paprikasorte kasutatakse analoogiliselt vürtspaprikale. Neist saab ka väga maitsvaid hoidiseid. Tuntumad sordid on bulgaarlaste piperonid ja ungarlaste kirsspaprikad. Kuni paarisaja grammi raskusteks kasvavad aedpaprikakaunad. Olenevalt sordist on need tehnilises küpsuses rohelised, kol-lased või punased. Tuntakse ka nimetuste mahepaprika, salat-paprika ja magus-paprika all. Meil nimetatakse viimasel ajal ka magusaks pipraks, kuigi ta ei ole üldse magus ja mitte pipra sugulanegi. Aedpaprikat kuivatatakse, soolatakse, marineeritakse ja hapendatakse. Värskeid ja kuivatatud aedpaprikakaunu lisatakse suppidele ja hautistele. Värskeid aedpaprikaid ja hoidiseid käsutatakse salatite ja leivakatete valmistamiseks. Väga populaarsed on täidetud aedpaprikad. Marineeritud aedpaprika on aga tõeline delikatess.

Raamatu autoriks on Peeter Kard kasutatud raamatud pealkirjaga Paprika on raamat kirjastuselt aastast 1992

mille on kirjutanud Peeter Kard antud 1992 aasta raamat Paprika on Peeter Kard oluline teos, kasutatud raamatute hulgas. Siin saad osta uusi ja kasutatud raamatuid veebipoest vanaraamat.ee vaata ka uute ja vanade raamatute nimistut Peeter Kard, Paprika vanaraamat.ee raamatupood Peeter Kard, Paprika
vaata plaate reklaam
Raamatu otsing
raamatRaamat "Paprika",
teema: Kokaraamatud

Paprika
Pealkiri: Paprika
Autor(id): Peeter Kard

Kirjastus:
Aasta: 1992
Originaalkeel: eesti keel

ISBN:
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök


Seisukord: normaalses korras raamat
Mõõdud:
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega


Sisu:
Paprika (Capsicum annuum L.) on eriti väärtuslik maitsetaim ja köögivili. Paprika viljad ehk nn. kaunad sisaldavad karotiini ja C-vitamiini rohkem kui kõik teised aedviljad.
Paprika on pika kasvuajaga, sooja- ja valgusenõudlik taim. Ta pärineb Lõuna-Ameerikast ja avamaalt võib meie tingimustes saaki saada vaid väga soojal suvel. Katmikalal ja toasoojuses edeneb paprika aga hästi.
Maitseomadustelt jagatakse paprikasordid kahte rühma. Kibedaks ehk vürtspaprikaks ja mahedaks aedviljana käsutatavaks aedpaprikaks.
Jahvatatud paprikakaunu ehk lihtsalt paprikat lisatakse toitudele valmistamise ajal. Lauapipra asendajaks paprika ei sobi. Paprikat on nimetatud ka türgi pipraks, punaseks pipraks, cayenneks, chilliks, piperoniks, kaunpipraks, ungari pipraks jne. Kibedaid, suure kapsaitsiinisisaldusega vürtspaprikakaunu lisatakse toitudele ja hoidistele ka tervelt, kuivatatult või värskelt, Väikeste kauntega vürtspaprikaid kasvatatakse meil laialdaselt toas maitse- ja ilutaimena.
Poolkibedaid ja suuremate kauntega paprikasorte kasutatakse analoogiliselt vürtspaprikale. Neist saab ka väga maitsvaid hoidiseid. Tuntumad sordid on bulgaarlaste piperonid ja ungarlaste kirsspaprikad.
Kuni paarisaja grammi raskusteks kasvavad aedpaprikakaunad. Olenevalt sordist on need tehnilises küpsuses rohelised, kol-lased või punased. Tuntakse ka nimetuste mahepaprika, salat-paprika ja magus-paprika all. Meil nimetatakse viimasel ajal ka magusaks pipraks, kuigi ta ei ole üldse magus ja mitte pipra sugulanegi.
Aedpaprikat kuivatatakse, soolatakse, marineeritakse ja hapendatakse. Värskeid ja kuivatatud aedpaprikakaunu lisatakse suppidele ja hautistele. Värskeid aedpaprikaid ja hoidiseid käsutatakse salatite ja leivakatete valmistamiseks. Väga populaarsed on täidetud aedpaprikad. Marineeritud aedpaprika on aga tõeline delikatess.

Hind: 1,50 EUR
Teema Kokaraamatud alla viimati lisatud:

tekst: Maire Suitsu ; toimetaja Lia Virkus ; retseptid: Harri Ilves, Lia Virkus, Eesti köök. Estonian cooking, Ajakirjade Kirjastus, 2003, hind: 16,00 eurot
Anita Danielson, Tervis marjadest ja puuviljadest, Sinisukk, 2001, hind: 8,00 eurot
Andrues Vana, Kuidas kokata, Andrues, 2005, hind: 8,00 eurot
Jüri Tuulik, Räim, pisike kena kala. Valitud lugusid ja toiduretsepte., Kadmirell, 2008, hind: 13,00 eurot
Arja Lindstedt, Parimad salatid, Sinisukk, 1997, hind: 8,00 eurot
Roberto Martini, Täistaimetoidud lihasööjatele. Üle 125 ülimaitsva retsepti, mis pakuvad rahuldust nii taimetoitlasele kui ka lihasööjale, Helios Kirjastus, 2013, hind: 17,00 eurot
Alex Barker, 150 suurepärast toitu munast, Sinisukk, 2011, hind: 10,00 eurot
Merike Jürjo, Kokaraamat. Cookbook. Kochbuch, Nornberg&Co, 2011, hind: 15,00 eurot
Toimetanud Anna-Maija Tanttu, Head isu! Parimad kodused retseptid, M. Vingissaar, 1999, hind: 11,00 eurot
Toimetanud: Anna-Maija Tanttu, Viivi Variksaar, Head isu! Suur küpsetamisraamat. Parimad kodused retseptid küpsetamiseks, Suur Eesti Raamatuklubi, 2001, hind: 13,00 eurot
Simon Majumdar, Minu maailma maitsed, Tänapäev, 2009, hind: 7,00 eurot
Koostanud: Merike Kask, Teeme ise. Liha. Kala. Marjad, puu- ja köögiviljad. Seened. Leib, sai. Piim, piimatooted. Joogid. Maitsetaimed, Estada, 2009, hind: 12,00 eurot
Laine Remmelgas, Küpsetame ise I, Eesti Ühing Teadus, hind: 2,50 eurot
Ulla Lehtonen, Taimetoidud, Maalehe raamat, 1995, hind: 4,50 eurot
Margit Kirsipuu, Esimesed ampsud. Pisikeste silmaterade lemmiktoidud, Hea Lugu, 2011, hind: 8,00 eurot
Carolyn Humphries, 1000 klassikalist retsepti taimetoitlastele, Ersen, 2002, hind: 14,00 eurot
Tõnis Siiguri ja Toomas Leedu kogutud ja loodud retseptid pani kirja Karl Martin Sinijärv, 50 hääd eesti retsepti, Kuldse Notsu Kõrts, 2001, hind: 13,00 eurot
Pille Enden ja Kadri Vilen, Metsa maitsed. 55 toitu väärtuslikest metsaandidest, Ajakirjade Kirjastus, 2009, hind: 15,00 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid, Valgus, 1989, hind: 4,50 eurot
Linda Petti, Juust, Valgus, 1978, hind: 2,50 eurot
Linda Petti, Juust, Valgus, 1984, hind: 3,00 eurot
E. Reeder, Toiduainete säilitamine kodus, Valgus, 1988, hind: 4,00 eurot
M. Eesmaa, A. Küüsvek, S. Masso, Valik toiduretsepte, Valgus, 1974, hind: 2,80 eurot
Olga Kesk, Hoidised, Loodus, 1938, hind: 8,00 eurot
Köögivilja toidud, Teadus, 1992, hind: 1,00 eurot


Teema Kokaraamatud all on 1415 raamatut, vaata täielikku loendit lähemalt selle lingi kaudu!

Vanaraamat  |   E-post   |   © vanaraamat, Biblio OÜ, 2008-2019 |   Biblio OÜ Lai valik uusi ja kasutatud raamatuid, noote ja vinüülplaate Tlf:(372) 734 1901